I produktsortimentet från Clydesdale AB finner du Sveriges bredaste sortiment av lagrad sprit. De flesta av dessa buteljeringar
är producerade i mycket små serier och är därför inte bara väldigt unika utan även högst begränsade. Clydesdale AB har som mål
att alltid söka efter just det där lilla extra som får en livsnjutare att höja på ögonbrynen.
|
Clydesdale AB har tack vare mångåriga kontakter i den skottska whiskybranschen tagit an sig ett flertal
av de bästa och mest intressanta leverantörerna av högkvalitativ whisky. Dessa leverantör är välkända och
mycket uppskattade runt om i världen och Clydesdale AB är stolta att få företräda dessa. I vår strävan att
utveckla vårt företag har vi även lyckats knyta till oss leverantörer av annan lagrad sprit from olika
länder och områden.
|
|
|
Våra Varugrupper |
|
|
|
Armagnac
|
Armagnac är ett druvdestillat från det franska distriktet Armagnac i sydvästra Frankrike som görs genom destillation av vitt vin. Skillnaden mellan Armagnac och dess mera kända släkting, Cognac, är att Armagnac traditionellt destilleras endast en gång (numera är dock destillation i två steg vanlig) och att Armagnac på grund av sitt sydligare läge ger tyngre och syltigare smak, medan cognacen är lättare och friskare.
|
|
|
|
Blended Malt Whisky
|
Whisky gjord enbart på malt från spannmål. Vanligtvis korn, men även andra former av spannmål som kan mältas kan ingå. Whiskyn är destillerad i s.k. Pot Stills. En Blended Malt Whisky är en blandning av maltwhisky från två eller fler destillerier. Termen är bestämd av Scotch Whisky Association (SWA). Tidigare använda termer var bl.a. Vatted Malt och Pure Malt.
|
|
|
Blended Whisky
|
Blended Whisky är en blandning av Malt Whisky och Grain Whisky. Att man blandar dessa beror på att Grain Whisky är betydligt billigare att framställa och har en smalare smakprofil. Den dyra Maltwhiskyn är betydligt mer smakrik. Normalt är en Blended Whisky blandad av 10-15 (ibland ända upp till 30)whiskysorter från olika Malt- och Graindestillerier.
|
|
|
Bourbon
|
Namnet Bourbon kommer från kommunen som ligger i Kentucky, USA. Bourbon Whiskey behöver inte komma från Bourbon, uan är en typ av whisky. Den är gjort på minst 51% majs och har inte destillerats starkare än 80%. Den skall alltid lagras på nya fat av amerikansk vitek i minst 2 år.
|
|
|
Cachaça
|
Cachaça är en sprittyp som i huvudsak kan liknas vid rhum agricole, det vill säga rom som destilleras på färskpressad sockerrörssaft. Till skillnad från rom är cachaça ursprungsbetecknad och kommer från Brasilien. Den måste också innehålla 100 % sockerrörsdestillat.
Cachaça anses kunna behålla sockersmaken bättre än traditionell rom. Cachaça kallas även ibland för aguardente de cana (sockerrörsbrännvin) eller pinga.
Uttrycket pinga kommer från tiden då slavarna gjorde sin egen cachaça och slanguttrycket betyder droppe, den som kom från destilleringen.
En av de mest kända drinkar som innehåller cachaça är Caipirinha, vanligtvis bestående av krossad lime, is, socker och den brasilianska spriten.
|
|
|
Calvados
|
Calvados är ett franskt äppelbrännvin som produceras i den franska regionen Calvados i Normandie. Calvados kan drickas till kaffet, som cocktail, som long drink eller bara med en isbit i. Calvados tillverkas genom destillation av cider och lagras på ekfat innan den buteljeras.
Namnet Calvados är begränsat (Appellation d'Origine Contrôlée) till produkter från Calvados-departementet och några omgivande regioner. Den mest restriktiva appellationen är Appellation Calvados Pays d'Auge som bara får tillverkas av cider från äpplen odlade i Pays d'Auge. Denna Calvados är dessutom dubbeldestillerad.
|
|
|
Cognac
|
Cognac, på svenska även konjak, är den mest kända typen av druvsprit och brandy och måste komma från ett begränsat område i sydvästra Frankrike. Detta område ligger i departementet Charente-Maritime, en stor del av departementet Charente, samt i vissa delar av departementen Deux-Sèvres och Dordogne.
Cognacområdet indelas i sex mindre distrikt (cru), där de två första är belägna närmast staden Cognac i Charente (och inte skall förväxlas med distriktet Champagne i östra Frankrike):
Grande Champagne
Petite Champagne
Borderies
Fins Bois
Bons Bois
Bois Ordinaires & Bois Communs
|
|
|
|
Genever
|
Genever kallas ibland även Dutch Gin och är föregångaren till Gin. Runt 1650 blandade en hollänsk doktor olja från enbär med sprit och kallade det genever. Ungefär samtidigt var engelska soldater baserade på det europeiska fastlandet (80-åriga kriget) och blev bekanta med genever, en dryck som skulle stärka dem så att de inte skulle vara så nervösa inför sina uppgifter. Drycken fick smeknamnet Dutch Courage.
Genever gjordes i början genom att man destillerade maltvin till cirka 50%. Då det inte var speciellt gott så smaksattes det med enbär (jeneverbes på holländska).
De olika typerna av Genever är Oude (gammal) och Jonge (ung). Med gammal teknik så blev smakerna från den säd man använde mer tydlig och på senare tid när man kunde destillera en mycket renare sprit så försvann delar av smakerna. Jonge använder idag en mindre andel korn (malt) i mäsken och även melass från sockerbetor kan användas.
Jonge Till Jonge Genever får man inte använda mer än 15% maltvin i mäsken och även 10 gram socker per liter.
Oude Oude Genever måste innehålla minst 15% maltvin och max 20 gram socker per liter.
Korenwijn Detta är den typ som är mest lik originalet och innehåller minst 51% maltvin och max 20 gram socker per liter.
Graanjenever Denna ovanliga är av olika sädesslag, men utan socker.
Genever kan i likhet med Gin lagras på ekfat.
|
|
|
Gin
|
Gin, är en destillerad spritdryck smaksatt med enbär och andra örter. Gin produceras framför allt i England och används huvudsakligen till drinkar som gin och tonic och Dry Martini. Namnet gin kommer från det nederländska namnet genever, som i sin tur kommer från latinets juniperus som är namnet på ensläktet till vilket enbusken (juniperus communis) hör.
Runt 1650 blandade en hollänsk doktor olja från enbär med sprit och kallade det genever. Ungefär samtidigt var engelska soldater baserade pådet europeiska fastlandet (80-åriga kriget) och blev bekanta med genever, en dryck som skulle stärka dem och göra att de inte skulle vara så nervösa inför sina uppgifter. Drycken fick smeknamnet Dutch Courage. Engelsmännen tog med sig drycken hem och senare förkortades det till Gin. Runt 1700 dracks det väldiga mängder Gin i England och William Hogarth målade då den kända tavlan Gin Lane.
Sedan 2008 finns ett EU- direktiv som nu reglerar de olika definitionerna på gin. De olika typerna har inget med smaken att göra utan bara framställningen.
London Gin Måste inte vara från London men måste vara tillverkad med en traditionell panna genom att omdestillera neutral alkohol med äkta smaksättare. Inga artificiella smakämnen får användas. Det enda som får tillsättas efter destilleringen är ren sprit, vatten och lite socker. Den får inte färgas.
Distilled Gin Måste vara tillverkad med en traditionell panna genom att omdestillera neutral alkohol med äkta smaksättare. Efter destilleringen får dock artificiella och äkta smakämnen tillsättas, samt även vatten och mer neutral alkohol. Även andra tillåtna tillsatser får användas såsom t.ex. färgämnen.
Gin Inom denna defintion får man använda vilken alkohol som helst och den behöver inte heller omdestilleras. Smakerna är helt enkelt tillsatta till den sprit som används. Artificiella och äkta smakämnen är tillåtna och även socker och färgämnen.
Old Tom Detta är ingen egentlig kategori. I början av 1800-talet var den mesta ginen såld i fat och beskrevs som Old Tom eller Young Tom. Senare har termen använts för gin som är sötad gin, även om all gin får sötas lite.
Lagrad Gin Detta är inte heller en egen kategori utan kan vara någon av de övriga ginsorterna som sedan lagrats en tid i ekfat.
|
|
|
Grain Whisky
|
Denna whisky är framställd genom kolonndestillering (i t.ex.Coffey Stills) av råvaror som inte enbart är malt. Men det är alltid från något sädesslag och en liten del malt ingår vanligtvis för att få igång jäsningsprocessen.
OBS: Denna varugrupp gäller för blended grain whisky.
Se även Single Grain Whisky
|
|
|
|
|
|
|
Pisco
|
Pisco är en spritdryck som produceras i både i Chile och i Peru men även i Bolivia och som framställs av destillerat vin. Drycken är mycket populär i dessa länder och finns i många fabrikat och olika styrkor. Den mest populära drinken med Pisco som bassprit är Pisco Sour, som består av 4 delar Pisco, 2 delar färskpressad citron eller lime och 1 del sockerlag. Den skakas med is och ½ äggvita, silas och toppas med några stänk bitter. Glaset dekoreras eventuellt med socker eller salt på kanten.
Piscola är också en annan populär drink som förutom Pisco innehåller Coca Cola eller Pepsi Cola.
|
|
|
Rom
|
De flesta romsorterna görs av sockermelass. En biprodukt när man raffinerar socker. Rom som är av typen Agricole är gjord av juicen från pressade sockerrör. Det var i franska västindien som man började pressa sockerrör efter att Frankrike övergått till att göra socker från sockerbetor.
En typisk Agricole process: Sockerrören som skördas på våren pressas så fort som möjligt efter skörden. Juicen får sedan jäsa naturligt till s.k. sockerrörsvin som håller cirka 5% ABV efter 3-4 dagar. Sedan destilleras detta i klassiska kopparpannor till cirka 70% ABV. Denna sprit får vanligtvis ligga i ståltankar några dagar och "lugna ned sig". Det som skall lagras spädes till cirka 60% innan ekfaten fylls.
Melass i sin tur tillverkas vanligen av sockerrör men kan även göras av sockerbetor (vilket normalt inte anses vara rom). Juicen från t.ex. sockerrrören kokas (raffineras) och får sockret att kristalliseras, kvar blir melass. Denna kan kokas en gång till för att utvinna mer socker, kvar efter en eventuell andra kokning blir "Second Molasses". Det är dock den "första" melassen som föredras vid tillverkning av rom.
Odlingen av sockerrör är inte helt okontroversiell. Det är vanligt att fälten bränns för att driva ut ormar och andra skade djur ur sockerrören och arbetsmiljön är inte sällan väldigt dålig.
Du kan läsa mer om på: Authentic Caribbean Rum och Wirspa
Du kan läsa mer om EU reglerna på: Regulation (EC) 110/2008 och under Annex II
|
|
|
Rom Smaksatt
|
I denna varugrupp hittar vi olika typer av drycker som är gjorda med en rombas och sedan smaksatta med något gott.
|
|
|
Rye Whisky
|
Enligt amerikansk lag skall Rye Whiskey vara gjord av en mäsk med minst 51% råg (övriga ingedienser i mäsken är vanligen majs och mältat korn). Den får inte destillerats starkare än 80%. Den skall alltid lagras på nya kolade fat av amerikansk vitek. Whiskyn får inte vara starkare än 62,5% när den fylls på fatet.
Om whiskyn har lagrats mer än 2 år får den även använda tillägget "straight", som i "straight rye whisky".
I Europa så är lagarna samma som för övrig whisky, dvs att den skall vara lagrad i minst 3 år. Rye whisky är inte definierad i Europa och klassas egentligen som grain whisky. Dock kan rågen vara mältad och då är den per definition en malt whisky.
Vi på Clydesdale har valt att klassificera europeisk rye whisky som rye.
|
|
|
Rye Whisky Canada
|
Kanadensisk whisky refererar ofta till Rye Whisky. Historiskt sett är det mesta av innehållet från råg. Dock finns ingen laglig minsta nivå för rågen för att göra Canadian Whisky, Canadian Rye Whisky eller Rye Whisky sålänge dom "har doft, smak och karaktär som vanligtvis förknippas med kanadensisk whisky". Ibland kan fördelningen mellan majs och råg vara så hög som 9:1. Whiskyn måste dock lagras i minst 3 år på fat som är mindre än 700 liter. Det behöver dock inte vara av ek eller ens kolade. Det finns cirka ett dussin destillerietr i Kanada som gör Rye Whisky.
|
|
|
Single Grain Whisky
|
Denna whisky är framställd genom kolonndestillering (i t.ex.Coffey Stills) av råvaror som inte enbart är malt. Men det är alltid från något sädesslag och en liten del malt ingår vanligtvis för att få igång jäsningsprocessen. Single Grain Whisky kommer från endast ett destilleri.
|
|
|
Single Malt Whisky
|
Whisky gjord enbart på malt från spannmål. Vanligtvis korn men även andra former av spannmål som kan mältas kan ingå. Den är destilleried i s.k. Pot Stills och, viktigast av allt; den kommerendast från ett destilleri.
|
|
|
Sotol
|
Sotol. Hört det förr? Troligen inte då det är en mycket ovanlig typ av destillat som görs av väldigt få producenter. Sotol är mycket nära besläktat med Tequila och Mezcal då dom alla destilleras av juicen från Agaveplantan. Men Sotol destilleras av den viltväxande sorten Dasylirion wheeleri som även kallas Desert Spoon, eller kort och gott Sotol.
Då Sotol ofta är aningen sötare kan den passa bra som avec till efterrätter.
Sotol indelas i tre åldersklasser:
Plata - Olagrad Reposado - Lagrad i upp till ett år. Añejo - Lagrad i minst ett år.
|
|
|
Tequila
|
Tequila är en destillerad spritdryck från Mexiko och den görs främst runt staden Tequila som ligger i den mexikanska delstaten Jalisco. Tequila görs på tequilaagave (Agave tequiliana) som är en art inom agavesläktet och familjen agaveväxter. Agaveväxter är avlägset besläktade med liljeväxterna och andra enhjärtbladiga växter, och har inget att göra med kaktusar, vilket många tror.
För att det skall kunna kallas Tequila skall spriten ha en alkoholstyrka mellan 35 till 55 %. Oftast hittar man tequila med 38-40%. Högre alkoholhalter är sällsynta.
I enlighet med den officiella mexikanska standarden för tequila (reglerad av Consejo Regulador del Tequila) finns det två kategorier av tequila: Tequila – Kallas även ibland för mixto och måste bestå av minst 51 % juice från tequilaagave. Resten av juicen kommer vanligtvis från majs eller sockerrör. Det står dock oftast inte mixto utan enbart 'tequila' på märkningen av flaskan. Tequila 100 % agave – Måste bestå av 100% juice från tequilaagave. Det står oftast 'Tequila 100% de Agave' eller 'Tequila 100% puro de Agave' (vissa producenter lägger även till ordet 'Azul' efter ordet agave).
Inom båda dessa kategorier finns det fem olika typer av tequila:
Blanco ("silver") – olagrad vit tequila Oro ("guld") – olagrad tequila som innehåller syntetiska färg- och smakämnen för att den ska likna lagrad tequila (i praktiken finner man ingen tequila 100% agave av denna typ utan är nästan alltid tequila mixto). Reposado – lagrad på ekfat i minst 2 månader men mindre än 1 år. Añejo – lagrad på ekfat i minst 1 år men mindre än 3 år (på fat med en maximal kapacitet på 600 liter). Extra/Ultra añejo – lagrad på speciella ekfat i minst 3 år (på fat med en maximal kapacitet på 600 liter).
|
|
|
|
|
|
|
|
Vodka
|
Vodka är ett slags brännvin. På åtskilliga språk används ordet som beteckning på okryddat brännvin (från ryska, diminutiv av voda (=vatten)).
Det är en vanligtvis färglös, destillerad spritdryck med ursprung i Ryssland. Den framställs av säd (råg, vete, korn, hirs, majs) eller rotfrukter/grönsaker (till exempel potatis, betor, äpplen, lök, morötter, pumpor och melass). Drycken används mest som snaps och i drinkar.
Bortsett från olika typer av smaksättningar består vodka av vatten och alkohol. Alkoholhalten i vodka varierar från 35 till 50 volymprocent. Ofta destilleras vodkan till högre alkoholhalt för att sedan blandas ut med vatten. Den klassiska vodkan är 40 procent. Detta hänför sig till den ryska standarden för vodkaproduktion från 1843.
Vodka är ett skyddat namn i EU. En vodka måste först destilleras till minst 95 procent alkohol för att sedan blandas ut till lägst 37,5 procent.
|
|
|