I produktsortimentet från Clydesdale AB finner du Sveriges bredaste sortiment av lagrad sprit. De flesta av dessa buteljeringar
är producerade i mycket små serier och är därför inte bara väldigt unika utan även högst begränsade. Clydesdale AB har som mål
att alltid söka efter just det där lilla extra som får en livsnjutare att höja på ögonbrynen.
|
Clydesdale AB har tack vare mångåriga kontakter i den skottska whiskybranschen tagit an sig ett flertal
av de bästa och mest intressanta leverantörerna av högkvalitativ whisky. Dessa leverantör är välkända och
mycket uppskattade runt om i världen och Clydesdale AB är stolta att få företräda dessa. I vår strävan att
utveckla vårt företag har vi även lyckats knyta till oss leverantörer av annan lagrad sprit from olika
länder och områden.
|
|
|
Våra Varumärken |
|
|
Amrut
|
|
Det i Bangalore baserade Amrut Distilleries Ltd har under lång tid producerat whisky for den inhemska marknaden. I början av 2000-talet började man exportera sin Single Malt till England och den vart snabbt mycket uppskattad. Som andra land utanför Indien kom Sverige!
Denna Single Malt Whisky är gjord av korn, som odlats vid foten av Himalayas höjder och sedan destillerad och lagrad i det tropiska klimatet i Bangalore.
De rika korn skördarna från Punjab och Rajasthan i kombination med det tropiska klimatet och läget i Bangalore 1000 meter över havet skapar en whisky med smak och doft av frukt och choklad med kryddiga toner.
|
|
|
Ardnamurchan Distillery
|
|
The Ardnamurchan Distillery opened in July 2014 to begin the process of producing what will eventually become world-class single malts.
The distillery sits on the shores of Loch Sunart, in what has to be one of the most spectacular locations of any distillery in the country.
|
|
|
|
Kilkerran
|
|
Destilleriet Mitchell's Glengyle startades 1872 av William Mitchell, vars far Archibald byggde Springbank. Tyvärr stängde man våren 1925.
I november 2000 köpte ägarna till Springbank de kvarvarande byggnaderna och den 7 mars 2004 började äntligen spriten att flöda på destilleriet.
Då namnet Glengyle redan var upptaget så valde man ett mycket gammalt namn för platsen där Campbeltown i dag är; Kilkerran. |
|
|
Daftmill Distillery
|
|
Daftmill Distillery - ett av Skottlands nyaste och minsta maltwhiskydestillerier.
Beläget i hjärtat av Fife, använder vi eget korn som odlas på Daftmill farm och vatten från vår egna källa för att producera den finaste maltwhisky.
Ha lite tålamod! - en del av vår whisky finns till salu men mycket ligger och mognar långsamt i lagren.
År 2003 ansökte bröderna Francis och Ian Cuthbert och tillstånd för att konvertera den gamla kvarnen till destilleri.
Licensen för destillering beviljades av myndigheterna på St. Andrews Day 2005 och det första destillatet producerades 16 december 2005.
|
|
|
Cotswold Distillery
|
|
Whiskyproduktion är centralt i allt man gör på destilleriet. Cotswolds Single Malt är en rik, fruktig och drickvänlig whisky. Den har balans och djup i smaken som gör att den känns äldre än sin unga ålder:detta genom att man lägger extremt stor vikt vid destillationen och använder fat av bästa kvalitet för lagringen.
|
|
|
English Whisky
|
|
Englands första single malt- whiskydestilleri!
Destilleriet producerade sin första droppar i november 2006. I detta lilla destilleri fyller man cirka 13 fat per vecka och bygger sakta upp ett lager av denna delikata engelska maltsprit. Precis som den skotska whiskyn måste den lagras i ekfat i minst 3 år innan den får kallas whisky.
Destilleriet ligger precis intill floden Thet vid vägen A11 mellan East Harling och Roudham på vägen B1111.
|
|
|
Ben Nevis Distillery
|
|
Destilleriet som ligger vid foten av berget Ben Nevis byggdes 1825 av "Long John" MacDonald. En del olika MacDonalds har ägt destilleriet sedan dess och under 1920-talet såldes det till Seager Evans.
Man har efter det även installerat så kallade Coffey Stills, för att göra Grain Whisky, tillsammans med Malt Whisky från de fyra Pot Stills.
1989 sålde dåvarande ägaren Whitbread Group destilleriet till japanska Nikka. Man numera även tagit bort Coffey pannan och man tillverkar bara Malt Whisky.
Vattnet kommer från floden Allt a' Mhuilinn, som kommer från två små sjöar - Coire Leis och Coire na' Ciste - 1000 meter upp på berget Ben Nevis. |
|
|
Armorik
|
|
I Bretagne, en "kusin" till Irland och Skottland, lever den Keltiska andan. De havsnära hedarna är ideala för vår whisky som lagras i de bästa möjliga förhållanden.
Två kopparpannor för destillation, ett lagerhus för djupgående arbete med olika fattyper och en Master Blender som är passionerad i sitt sökande efter aromatiska balanser är flera faktorer som gör våra Armorik Whiskies suveräna whiskies.
Idag erbjuder sortimentet av Armorik Whisky ett exceptionellt urval av bretonska whiskies, både blends och single malts.
|
|
|
Tullibardine Distillery
|
|
Tullibardine Distillery ligger vid foten av berget Ochil Hill i Perthshire,, precis där det skotska höglandet börjar. Ochil Hill är känd för sitt kristallklara källvatten. Det är vatten från denna källa som Tullibardine använder när man gör sin whisky.
Det är även samma källa som Skottlands första bryggeri använde under 1400-talet. Det var King James IV som gjorde bryggeriet känt genom att köpa festölen till sin kröning därifrån år 1488.
Dagens destilleri är byggt på samma plats som bryggeriet och producerar en fin single malt whisky av majestätisk kvalité. Någon har till och med myntat uttrycket "Enastående drickbar" om whiskyn.
|
|
|
Akashi
|
|
Akashi är namnet på orten där destilleriet White Oak är beläget i ett fridfullt bostadsområde vid kusten, inte långt från Kobe. Bolaget heter Eigashima och producerar framför allt sake och shochu. Blended whisky har producerats ett bra tag men single malt buteljerades först år 2007.
Man destillerar bara whisky en månad om året och importerar, likt andra japanska producenter, råvaran från Skottland. Förutom bourbon- och sherryfat använder man också vinfat och fat som innehållit sake.
|
|
|
|
Blackadder Raw Cask
|
|
Blackadder RAW CASK är "Whisky as it was". Whisky så som den har varit. Varje droppe är "Whisky from the Old School". Blackadder tror inte på kylfiltrering eller på tillsättandet av sockerkulör. Utan tycker att äkta är bäst. Blackadder RAW CASK är som vilken annan whisky från Blackadder som helst. Men även mer än så. Man använder sig av en speciell buteljeringsprocess som gör att varje flaska innehåller sin egen del av fatets sediment och naturliga oljor och fetter för att säkerställa att största möjliga antalet naturliga smaker finns i varje enskild flaska.
Blackadder RAW CASK en "Single Cask" whisky så som den en gång var, då man drack whisky som såldes direkt från ett fat bakom bardisken. Då Blackadder RAW CASK är Cask Strength med hög alkoholhalt, rekommenderar vi att du blandar den med en nästan lika stor del vatten. Men då mängden vatten som tillsätts är högst personlig, så är det ditt val hur mycket vatten som önskas.
|
|
|
Blackadder Generic
|
|
De flesta whiskyn buteljerade av destillerierna själva är en blandning av flera olika fat. Dessa stora blandningar är sedan kylfiltrerade och färgade/justerade med sockerkulör innan de tappas på flaska.
En whisky buteljerad av Blackadder är aldrig kyl-filtrerad eller färgjusterad med sockerkulör. Blackadder anser att whisky skall buteljeras helt opåverkad och därigenom hålla de gamla traditionerna i liv. De traditioner som inleddes med ett varsamt destillerande följt av noggrant åldrande genom att spriten lagras på ekfat under många år. Målet för Blackadder är; att välja individuella fat och sedan buteljera dessa så naturligt som möjligt. All whisky från Blackadder är så kallade "single cask". Varje fat skiljer sig alltid något från de övriga faten, vilket ger våra kunder ett enormt urval av olika whisky att välja från. Varje fat är speciellt utvalt att vara ett utmärkt exempel på just den typen av whisky och dess ålder. Inga fat är exakt lika. Både träets kvalité, av vilket fatet är tillverkat, och under vilka förhållanden lagringen har skett påverkar resultatet av lagringen. Genom detta kan Blackadder erbjuda ett stort antal olika smakupplevelser. Då inget har filtrerats bort så kan de naturliga oljorna i spriten få whiskyn att se molnig eller simmig ut när whiskyn kyls något. Även vissa sediment kan finnas kvar i whiskyn. Det absolut enda som eventuellt tillsättes i whisky från Blackadder är rent vatten från Skottland.
|
|
|
Ingelred
|
|
NGELREÐ whisky is made in Scotland’s finest distilleries. INGELREÐ Whisky´s are individually matured in selected casks, for a period of time that brings out the very best of every batch |
|
|
Old Malt Cask
|
|
Faten till dessa buteljeringar är personligen utvalda av Stewart Laing från bolagets lagerhus. I företagets buteljeringsanläggning så behandlar man dessa på ett traditionellt sätt - "no colouring - no chill filtration - no nonsense" som Stewart brukar säga.
Old Malt Cask -buteljeringarna motsvarar destillerarens kunnande i sin renaste form, tillsammans med varje individuellt fats karaktär.
Man har valt att buteljera Old Malt Cask vid vad man kallar "The Golden Strength", 50%. Vilket även reflekterar 50-års jubileet av företaget det år man introducerade Old Malt Cask. |
|
|
|
Old & Rare
|
|
Hunter Laing & Co presenterar stolt dessa fina exempel på destillerarens kunskaper som är valt ur deras äldsta lager av whisky.
Inget vatten är tillsatt för att reducera alkoholhalten, eftersom änglarna redan tagit en stor del. Inga färgämnen är tillsatta, så det du ser är den rena och naturliga färgen på whiskyn.
De har valt att buteljera denna whisky utan kylfiltrering i den tradionella stilen som inte tar bort något av de viktiga doft- och smakämnena, återigen för att bevara den naturliga känslan av whiskyn. På etiketten kan du utläsa att det är en mycket restriktiv mängd som producerats och när den är urdrucken så är den helt slut och finns inte mer. |
|
|
Hepburn's Choice
|
|
Hunter Laing & Co är även hemvisten för Langside Distillers som är den officiella buteljeraren. Man har under 2014 skapat ett varumärke med namnet Hepburn's Choice. Namnet Hepburn är ett gammalt släktnamn. William Hepburn var diplomat som reste mycket och var en konnässör av Scotch Whisky.
Under detta märke buteljerar man whisky som är lite yngre än de som buteljeras i Old Malt Cask. Oftast från single fat och vanligtvis vid 46%. Alltid utan färgjustering och aldrig kylfiltrerade. |
|
|
Sovereign
|
|
I serien Sovereign hittar du vanligtvis whisky från Skottlands graindestillerier. Många är rejält gamla och andra något yngre. Även bland graindestillerierna så har det stängts en del under åren och vissa stängda kan du hitta här.
|
|
|
|
Scarabus
|
|
Scarabus, betyder "klippig plats" på fornnordiska.
Legenden säger att Islay ibland erbjuder oss en gåva från naturen - en alkemi av hantverk och fat, tid, hav och luft. En whisky för dem med ett nyfiket sinne och öga för detaljer. Djärv och stolt över sitt ursprung och bara lite hemlighetsfull om allt annat.
Någon gång i livet kan dessa flyktiga gåvor fångas av den som är uppmärksam, tålmodig, nyfiken och uppfinningsrik.
Scarabus. Bara de som söker, finner. |
|
|
Kill Devil
|
|
Under 1600 och 1700-talet kallade invånarna på öarna i Karibien sitt destillat för Kill Devil. Även om vidskepligheten nu avtagit så är det ändå i Karibien som man hittar många exklusiva romsorter.
Serien Kill Devil visar den stora bredden av romsmaker och den höga kvalitén som finns bland de lagrade romerna från de olika öarna och från annat håll.
Dessa Single Cask buteljeringar är utvalda av Familjen Laing där Stewart och hans söner Scott och Andrew noggrant provat dom alla för att senare bli buteljerade för hand i Scotland. |
|
|
Berrys Own Selection
|
|
Berrys' Own Selection Scotch Whisky är ett rikt sortiment av buteljeringar av exklusiva Malt Whiskies, som även inkluderar ett antal buteljerade vid s.k. cask strength.
Varje fat har noggrant valts ut av av Berry Bros egen expert Douglas McIvor och det är bara fat med exeptionellt bra karaktär som används.
Berry Bros. & Rudd är en av de första oberoende buteljerarna då man hållt på sedan 1909 då man hade bland annat Macallan 1885 och Talisker från 1885 i sin katalog.
I September 2009 blev man utsedd till Independent Bottler of the Year 2010 av Whisky Magazine. Ett stort erkännande av deras passion för whisky. |
|
|
Selected by Berrys
|
|
Berry Bros. & Rudd startade redan 1698 och deras sortiment av vin och sprit har under flera århundraden varit mycket uppskattade för deras kvalité.
Berry's own spirits lanserades 2003 och man har sedan dess fått många utmärkelser. Man strävar efter att hålla en mycket hög kvalité och service i allt man gör.
Dessa ideal har man följt i minsta detalj när man skapade serien The Berrys’ Selected Spirits. Noggrannt utvalda av Douglas McIvor för att representera det bästa från de olika regionerna.
Selected By Berrys' sortimentet består av Blended Malt Whisky från olika regioner i Skottland och av Cognac samt även Rom från Karibien. |
|
|
Penny Blue
|
|
Namnet kommer från världens dyraste frimärke. Den är destillerad av Medine Distillery på Mauritius och lagrad i cirka 7 år.
Medine är Mauritius äldsta destilleri, med en romhistoria som startade 1926. Romen är lagrad på Cognacs-, Whisky- och Bourbonfat. |
|
|
Berrys Gin
|
|
London Dry Gin har enbär som sin huvud smak. Receptet är enkelt; tre frukter (Enbär, skal från spanska apelsiner och skal från grapefrukt) och tre kryddor (kvanne, koriander och kardemumma), destillerat i pot-stills av koppar till en ren sprit, för att tillslut spädas med rent vatten.
Det krävs ett gott hantverk för att destillera på ett perfekt sätt och tack vare mästaren Dr David Clutton så har man den bästa som finns att få.
Resultatet 'r en lysande gin som har en krispig och fräsch doft med tydliga enbärstoner som lyfts av lite blommiga toner och en del kryddor och massor av citrus för att avslutas i en jordnära torrhet. Kort sagt en typisk London Dry Gin.
|
|
|
Adelphi
|
|
Adelphi Distillery Ltd är en oberoende buteljerare som under många år har buteljerat whisky av yppersta kvalité.
Till sin hjälp att välja fat har man den kände journalisten och författaren Charles MacLean. Av alla fat man provar så är det bara ungefär 4% som klarar sig vidare till buteljering, som görs helt utan påverkan av kylfiltrering eller sockerkulörer eftersom man prioriterar renheten väldigt högt. |
|
|
A.D. Rattray
|
|
Hos A.D.Rattray har man arbetat hårt, och även lyckats, att få tag i riktigt bra fat med lagrad whisky som passar den kräsnaste Single Malt Whisky- drickaren.
Varje whisky de släpper reflekterar den speciella karaktär som ursprungsområdet ger och nyanserna är typiska. De är alla buteljerade vid naturlig alkoholstyrka, precis som whiskyn legat lagrad i fatet. Samma med färgen, som inte är justerad av den så vanliga sockerkulören. Den är heller inte kyl-filtrerad och har därför alla naturliga smakämnen kvar.
Detta ger en större upplevelse ända till sista droppen. Man är säker på att du kommer att hålla med.
Av naturliga skäl så är whisky från enskilda fat endast tillgängliga i en mycket begränsad mängd, oftast inte mer än några hundra flaskor per fat. |
|
|
Fable Whisky
|
|
Fable Whisky är en oberoende buteljerare startad så sent som 2020. Man arbetar med ett nydanade koncept med berättande där grafiska uttryck i förpackningen och animerade videos presenterar legender o historier. Man har också inlett ett samarbete med keramikern Bella Jones som tagit fram en alldeles egen serie tumblers och vattenkannor av svart vulkanisk lera. Varje buteljering presenterar en legend eller historia och är inslagen i omslagspapper med storyn tryckt på insidan. Man buteljerar single cask, fatstarkt och utan färg eller kylfiltrering |
|
|
Åland Distillery
|
|
Åland distillery ligger centralt på Åland, granne med borgen Kastelhoms slott; grundat på 1300-talet. Man har inrättat sig i friluftsmuseet Jan Karlsgården och är en del av det som kallas Smakbyn.
Michael och Jenny Björklund startade, tillsammans med några partners, verksamheten 2019. Idag äger de destilleriet tillsammans med Tony Asumaa och Ola Brandborn.
Man producerar främst gin men också olika likörer och longdrinks. |
|
|
Artist
|
|
Artist collectives have always been places of exchange, inspiration and creativity. In the same way, each of the single malts that make up our Artist Collective range draws the richness of its olfactory and gustatory palette from the marriage of several casks. Placed under the sign of diversity, all the regions and styles of Scottish single malts, peated or not, are represented.onship between LMdW and their suppliers. |
|
|
Black Tot
|
|
On 31st July 1970 the last rum ration was issued aboard ships of the British Royal Navy. The end of 300 years of Naval tradition, this day was to be known thereafter as Black Tot Day. Now the last consignment of Royal Naval Rum has been recovered and, after four decades in storage in wicker-bound stoneware flagons, this historic rum is finally available as Black Tot. |
|
|
Carn Mor
|
|
Càrn Mòr är bolaget Morrison Scotch Whisky Distillers etikett för single malt buteljerad utan kylfiltrering så att den behåller alla oljor och proteiner som är viktiga för smaken. Smakrika malter som uppvisar alla ursprungssmaker från faten; bourbon- eller sherryfat.
Càrn Mòr är gaeliska och betyder "Det stora stenröset"
|
|
|
Hyde
|
|
Destillerad i kopparpanna, dubbel-lagras HYDE whiskey i kolade, first fill bourbonfat och avslutas i vintage sherryfat.
Hyde är hantverksmässigt gjord i små limiterade utgåvor och icke kylfiltrerad för en mer ursprunglig karaktär.
HYDE är en kvalitetswhiskey i små batcher som görs till minne av installerandet av Irlands allra första president Douglas Hyde och etableringen av den fria republiken Irland 1922. |
|
|
Prunier Cognac
|
|
Nästan ett helt sekel och assistans från franska regeringen behövdes för att cognac industrin skulle definiera ramarna som garanterar äktheten och det unika i en cognac, från vingårdarna till marknadsföringen. De är endast de som kan följa de hårda kraven som får använda namnet Cognac.
Prunier är definitivt en av dessa. Med en tradition som går tillbaka till tidigt 1700-tal borgar deras varumärke för kvalité som är unik. |
|
|
Prunier Liqueur
|
|
Hos Prunier gör man även en mycket god likör med bas av Cognac och sedan smaksatt med apelsin.
Väl balanserad arom, sötma och mjukhet. Denna guldfärgade dryck passar utmärkt till avec som den är eller med is. Passar även men även till pannkakor, mousse eller varför inte till anka.
Likören är lagrad på fat i minst 6 månader innan den fylls på flaska. |
|
|
Menorval
|
|
Om man byter ut druvjuicen, som man använder när man gör Cognac och Armagnac, mot äpplejuice som får jäsa och sedan destilleras så får man Calvados.
Även denna delikata dryck produceras i mindre mängd av Maison Prunier. |
|
|
Sauval
|
|
Från Cognacshuset Maison Prunier kommer även Armagnac av mycket hög kvalité. Armagnac är en spritdryck som är snarlik Cognac, men är vanligtvis lite tuffare i sin smak då destillationen oftast bara utförs i en enkel-process.
Armagnacen från Prunier bär namnet Sauval. |
|
|
|
|
Ninkasi
|
|
Ninkasi, som både är ett mikrobryggeri och destilleri har, passande nog, tagit sitt namn från den mesopotanska ölgudinnan. Man strävar efter att bara använda lokala råvaror. |
|
|
|
Omar
|
|
Omar är gaeliska och betyder "amber" (bärnsten) och är namnet på den Single Malt Whisky som man tillverkar på Nantou Distillery (Winery). Det var först 2008 som man började destillera sprit för whisky. Det började med en blended whisky men under 2013 släppte man två cask strength single malt whisky som fick ett gott mottagande. Detta följdes upp med att man i början av 2015 släppte serien Omar vars huvudsakliga sorter är en Sherry Type och en Bourbon Type. |
|
|
Zafra
|
|
Zafra är en lagrad "lyx"-rom som kommer i en presentation; Master Reserve 21 år.
- Namnet Zafra står för "skörd av sockerrör" - ett ord synonymt med rom. Namnet är vida känt i alla spansktalande länder som odlar sockerrör.
|
|
|
|
Deta
|
|
Idag, i Barberino Val d'Elsa distillery, använder man modern teknologi för att framställa grappa, väl medveten om den gamla traditionen som har gjort produkten till en succé världen runt. Man använder modern vakum destillation som hela tiden övervakas av den erfarna personalen.
Varje grappa är unik. Det varsamma produktionen vid destilleringen gör att de ursprungliga dofterna och smakerna finns kvar och skapa en unik prägel på slutprodukten, som med sin renhet och smak skapar en produkt som är lätt att känna igen.
|
|
|
Bielle
|
|
Marie Galante, ön med 100 väderkvarnar, har alltid varit "sockerrörs-ön". Det var i slutet av 1800-talet som Bielle Distillery grundades. 1923 tas destilleriet över av Georges Bazile. På 1940-talet producerades 26 000 liter rom. 1955 blir ny ägare Paul Rameaux. Idag ligger produktionen på 330 000 liter per år och man fortsätter traditionen med att tillverka rom av sockerrörsjuice.
|
|
|
Pere Labat
|
|
Marie Galante, ön med 100 kvarnar, har alltid varit "Sockerörens ö".
Det var i slutet av 1800-talet som ROD distillery grundades. Det har utvecklats och är nu väletablerat.
När sockerproduktionen i små "sucrottes" upphörde övergick produktionen till rom.
1863 grundades destilleriet Poisson som gör romen med namnet Père Labat. Den fick namnet efter en munk som hjälpte till att utveckla destilleringen.
|
|
|
|
|
Westerhall Rums
|
|
Det finns något väldigt viktigt att lära från folket på Grenada. En lektion i att se och acceptera livets inneboende glädje oavsett vad som dyker upp. Det är en lektion som är lätt att lära ut men svår att leva efter, men vi tror att lite rom i slutet av en lång dag är ett litet steg mot det.
När du njuter av vår rom, var du nu är, se till att bara göra just det - njut! Låt allt annat vara för en stund.
Vi kommer att göra detsamma.
- Familjen Williams.
|
|
|
|
|
Clydeside Distillery
|
|
Clydeside är det första nya destilleri som byggts i Glasgow på över 100 år. Namnet kommer från att destilleriet ligger vid floden Clyde som flyter igenom Glasgow. Produktionen drogs igång 2017 och man har inrättat sig i ett gammalt pumphus byggt 1877. Bolaget ägs av Morrison distillers, vars ägare Tim Morrison är sonsonsson till John Morrison som byggde pumphuset och Queen´s dock där det ligger. Bolaget äger också buteljerarfirman A.D. Rattray
|
|
|
Single Malts of Scotland
|
|
Den legendariske whiskysamlaren Suhkinder Singh är välkänd för många, speciellt genom sin postorderbutik The Whisky Exchange. Suhkinder lyckades väl med sina samlingar så pass bra att han öppnade två butiker i London.
Snart började man buteljera med egen etikett som man kallade The Single Malts of Scotland.
Flera buteljeringar har fått mycket bra kritik i olika whiskytidningar, inklusive Editors Choice i Whisky Magazine. År 2021 såldes The Whisky Exchange till Pernod Ricard
The Single Malts of Scotland buteljeras idag av hans bolag Elixir distillers. Man har också köpt destilleriet Tormore i Speyside och är i färd med att bygga ett nytt destilleri på Islay
|
|
|
Elements of Islay
|
|
Den legendariske whiskysamlaren Suhkinder Singh är välkänd för många, speciellt genom sin postorderbutik The Whisky Exchange. Suhkinder lyckades väl med sina samlingar så pass bra att han öppnade två butiker i London.
År 2008 lanserade han serien Elements of Islay där fatstark Islaywhisky buteljerades med etiketter där destillerinamnen förkortade påminde om kemins periodiska system.
Idag är huvudprodukterna tre blended malts: Cask Edit, Bourbon Cask och Sherry Cask.
|
|
|
Highland Queen
|
|
The Queen is Back – på Systembolaget
Få whiskysorter är lika ryktbara som Highland Queen. Ända sedan 1893 har den burit drottning Maria Stuarts namn på ett segertåg över världen. Nu är den efter några års frånvaro tillbaka i Systembolagets samtliga butiker.
I slutet av 1970-talet var Highland Queen representerad på samtliga av världens marknader där skotsk whisky fick säljas, så även i Sverige där den funnits sedan åtminstone 1920-talet. Vid 1990-talets mitt valde ägarna att fokusera på singelmalt och Highland Queen drogs tillbaka. Nu är drottningwhiskyn åter här, och det med besked.
Highland Queen är en ovanligt mogen och fullvuxen blendwhisky i en prisklass som förvånar och gör den till ett synnerligen prisvärt köp. Det gäller även de maltwhiskysorter i serien Highland Queen Majesty som finns i beställningssortimentet.
|
|
|
Togouchi
|
|
Togouchi är det gamla namnet på en ort som låg i Yamagata, Hiroshima. Numera uppgår den i staden Akiota.
Bolaget Chugoku Jozo etablerades 1918 i Sakurao strax utanför Hiroshima. Man har producerat sake och shochu i över 100 år och 1990 började man producera whiskymärket Togouchi med importerade whiskies.
2018 startade man ett destilleri som fick namn från platsen. Man lagrar sina whiskies i en 717 meter lång, nedlagd järnvägstunnel med en konstant temperatur på 14°C och luftfuktighet på 80 %, vilket ger en långsam mognadsprocess i faten.
|
|
|
Kaiyo
|
|
Whiskyn kommer från tre icke namngivna japanska destillerier men det anses allmänt att Nikka är iblandat....och Nikkas postadress kommer snart att stå på baksidesetiketten.
|
|
|
Nagahama
|
|
Destilleriet Nagahama är beläget i staden med samma namn i prefekturatet Shiga, nordost om Kyoto. Staden ligger trevligt till vid japans största sjö Biwa-ko.
|
|
|
Magnifica
|
|
Cachaca Magnifica produceras på farmen Fazenda do Anil, beläget mellan orterna Vassouras och Miguel Pereira i delstaten Rio de Janeiro.
Man började producera cachaca år 1985 men märket Magnifica dök upp först år 1997. Cachacan är destillerad i koppar- Pot still och lagras på ekfat. |
|
|
Zuidam
|
|
Zuidam Distillers tillverkar en mängd olika sorters sprit.
Millstone Dutch Single Malt Whisky, Flying Dutchman Rom och Dutch Courage Dry Gin är några som är hantverksmässigt framställd i ett traditionellt destilleri som ägs och drivs av familjen Zuidam. Över 50 års erfarenhet av att destillera exklusiva sorters sprit har med deras konstanta sökande efter perfektion lett till denna fantastiska whisky.
Förutom whisky, rom och gin så tillverkar man likörer men framför allt genever på det traditionella sättet. |
|
|
Maltman / Grainman
|
|
Alla buteljeringar från The Maltman är single cask-utgåvor utan tillsats av sockerkulör eller kylfiltrering. Vi gillar att hålla vår whisky naturlig, så som den var när den lämnade fatet, med allt det goda; oljor, fetter och proteiner, så att vi kan erbjuda er en dram med enastående aromer, textur och framför allt, smak. |
|
|
Samaroli
|
|
Silvano Samaroli har via sitt företag Coilltean International försett mängder av whiskyintresserade personer med single malt whisky av högsta kvalité och så även med vatted whisky.
Med ett företag baserat i Italien har han under 40 år haft en marknad som varit honom tacksam. Buteljeringarna, i den typiska svarta flaskan, har varit mycket svåra att finna men finns numera i Sverige.
Den största markanden för Samaroli är Italien tätt följt av Japan. Annars är det väldigt få länder där du kan finna dessa buteljeringar som håller en exeptionellt hög kvalité.
|
|
|
The Whisky Agency
|
|
The Whisky Agency aims to source & offer whiskies of
maximum drinking quality. We`re a group of enthusiasts
selecting only such whiskies we`d like to drink ourselves - regardless of age, distillery name or cask type & size. |
|
|
Port Askaig
|
|
Den legendariske whiskysamlaren Suhkinder Singh är välkänd för många, speciellt genom sin butik The Whisky Exchange. Suhkinder har lyckats väl med sina samlingar och sin butik.
Genom bolaget Elixir Distillers buteljerar man en mängd fina whiskies under olika etiketter.
Serien Port Askaig är namngiven av hamnen som ligger på ön Islay´s östkust. Vilket destilleri som använts till denna singel malt är dock inte officiellt. |
|